Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/plastikp/public_html/chovatelske-potreby.eu/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/plastikp/public_html/chovatelske-potreby.eu/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/styles-admin.php on line 392
Om oss – Chovatelske Potreby
Chovatelske Potreby

Om oss

Någon gång under en livstid kommer de flesta av oss att hamna i en situation då vi skulle behöva låna pengar. Men ibland kan det vara svårt att få lån. Det kan ha olika orsaker men har man betalningsanmärkningar, saknar fast anställning eller inkomst är det mycket svårt att få lån. Även om man har jobb och inte har betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få lån om man har många krediter eller små lån sen tidigare. Många som sitter med en mängd små lån vill gärna ta ett större lån för att lösa de små, ofta dyra krediterna, men upptäcker då att det är svårt att få lån just på grund av de krediterna.

Den som nyligen flyttat till Sverige kan också ha svårt att få lån, då beroende på att banken inte anser sig kunna få tillräckligt med uppgifter om personen. Långivare tar ju alltid en risk vid utlåning och de flesta banker vill därför ha så mycket upplysningar om låntagaren som möjligt.

Det finns dock långivare som lånar ut även till de som har svårt att få lån hos traditionella långivare. Om man söker på internet kan man hitta flera sådana långivare. Ofta har de ett högre ränteläge, på grund av att de som långivare tar en större risk genom att låna ut till mindre säkra låntagare.

Olika anledningar till att det är svårt att få lån

Det finns olika anledningar till att en person kan ha svårt att få lån.  Det behöver faktiskt inte alltid bero på låntagaren själv. Det kan ibland också bero på yttre omständigheter, som den enskilde inte kan påverka, t. ex finanskris. Dåliga ekonomiska tider gör bankerna mer ovilliga att låna ut pengar.

Har man låg inkomst kan det vara svårt att få lån även om man skulle klara av lånet med den räntan som gäller vid lånetillfället, därför att banken vill vara säker på att man kan betala även om räntan höjs. Detta gör att det blir onödigt svårt att få lån utan säkerhet så länge man vänder sig till traditionella långivare.

Den som har många kreditupplysningsförfrågningar kan också få svårt att få lån. Dessa förfrågningar ger banken en bild av att man har en benägenhet att dra på sig många skulder och därmed kan ha svårt att betala sina lån, något som gör det svårt att få låna.

En betalningsanmärkning är väl den vanligaste och mest kända anledningen till att man har svårt att få låna pengar. Många lån, eller höga skulder är också en anledning av samma anledning som t ex låg inkomst. Banken känner sig alltså osäker på om låntagaren har tillräckligt stabil ekonomi för att kunna betala tillbaka lånet.

Den som jobbar, men saknar fast anställning har också svårt att få lån trots att man alltså har en inkomst. Detta är ett stort problem, eftersom det idag finns många som arbetar på samma arbetsplats år efter år utan att för den sakens skull få fast anställning. Det är mycket vanligt med vikariat och andra osäkra anställningsformer idag och i och med att dessa personer har svårt att få lån upplever de dubbel osäkerhet eftersom de även får svårt att köpa bostad och bil till följd av detta.

Vad gör man när man har svårt att få lån?

Det finns idag en hel del långivare som man kan vända sig till och försöka få låna, även om man tidigare fått nej hos banken. Många mindre och nyetablerade banker gör en mer individuell prövning inför långivning och då kanske man kan godkännas. Är det ett mindre lån man behöver ta finns det fördelaktiga mikrolån som ofta går att få trots betalningsanmärkningar eller låg inkomst. Dessa lån kan vara dyrare, men behöver man bara tillfälligt en mindre summa pengar kan de vara ett bra alternativ.